علت سیاه شدن لثه

سیاهی لثه

سیاهی لثه با توجه به عوامل گوناگون از جمله مصرف برخی از داروها و یا استعمال دخانیت ایجاد شده و در بسیاری از موارد مشکلی ایجاد نکرده، بر این اساس بالغ بر 90 درصد مواقع نیاز به درمان هم ندارد. اما مشاهده شده که در موارد نادر با توجه به تشخیص دندانپزشک سیاهی لثه باید در بازه زمانی کوتاهی رفع و درمان شود. به این منظور با ما همراه باشید تا عوامل موثر در این بیماری را بررسی کرده و بهترین روش‌های درمان را در اختیارتان قرار دهیم.

سیاهی لثه چیست؟

سیاهی لثه زمانی اتفاق می‌افتد که بافت طبیعی لثه از فرم طبیعی خود خارج شده و رنگ صورتی یا قرمز آن به مشکی و خاکستری تمایل پیدا کند. در لثه ملانینی وجود دارد که مسئولیت رنگ پوست را بر عهده می‌گیرد. زمانی که ملانین در لثه افزایش یابد این قسمت از دهان رنگ تیره‌تری پیدا کرده که این موضوع در بسیاری از اوقات طبیعی بوده و نیازی به درمان ندارد. اما اگر تیرگی لثه در اثر رسوب ملانین ایجاد شود زیبایی چهره را در هنگام لبخند زدن تحت الشعاع قرار داده و به همین دلیل توصیه می‌شود تا برای از بین بردن این مشکل به کلینیک‌های دندانپزشکی مراجعه کرده و این موضوع را با متخصصین در میان بگذارید تا مراحل درمان آغاز شود.

عوامل موثر بر سیاهی لثه

عوامل موثری بر سیاهی لثه وجود دارند که باعث تشدید تیرگی این بخش می‌شوند که در ادامه تمامی آن‌ها را معرفی و بررسی می‌کنیم.

بیماری آدیسون

این بیماری مربوط به غدد فوق کلیوی بوده که مسئولیت ترشح هورمون‌ها را بر عهده داشته و انواع هورمون‌ها از جمله کورتیزول، آلدوسترون و اپی نفرین را ترشح می‌کنند. در صورت ابتلا به این بیماری، غدد فوق کلیوی در عملکرد خود اختلال پیدا کرده و بر این اساس لکه‌هایی را روی لثه خود مشاهده می‌کنید. از جمله مهمترین علائمی که در این بیماری وجود دارد به شرح زیر هستند.

  • احساس کسلی و بی حالی در طول روز ( خوابیدن بیش از حد)
  • نیاز بالا به مصرف مایعات و احساس گرما
  • کاهش وزن شدید و ضعف عضلات

سندروم پوتز جگرز

یک سندروم ژنتیکی است که لکه‌هایی را در اندام‌های مختلف بدن از جمله لثه ایجاد می‌کند. این بیماری در سنین کودکی خود را نشان داده و پس از گذشت چندین سال در بزرگسالی از بین می‌رود. به همین دلیل در صورتی مشاهده سیاهی لثه بهتر است آزمایش ژنتیکی انجام دهید تا از وجود این بیماری در بدن آگاه شوید. علائم این بیماری به شرح زیر هستند.

  • مشاهده لکه‌های آبی و قهوه‌ای تیره
  • تغییر رنگ در لثه و فضای داخلی دهان
  • خونریزی و انسداد روزه

سیاهی لثه در بارداری

در زمان بارداری به دلیل اینکه باکتری‌ها در بدن تجمع پیدا می‌کنند ممکن است بافت لثه سیاه شود که این موضوع یک امر طبیعی بوده و نیاز نیست نگران باشید، تنها کافی است بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده تا از سیاهی لثه جلوگیری شود. به این منظور همواره به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، مسواک بزنید و از دهانشویه استفاده کنید و با توجه به نظر متخصصین به طور مداوم به جرم گیری دندان بپردازید.

استفاده از داروهای خاص

در برخی موارد به دلیل استفاده از داروهایی چون ماینوسایکلین که به منظور رفع جوش و آکنه بکار گرفته می‌شود لثه به رنگ تیره در می‌آید. یکی از عوارض جانبی این دارو را باید تغییر رنگ در نظر گرفت که گاها در دهان و لثه اتفاق می‌افتد. بر این اساس بهتر است با دندان پزشک خود صحبت کرده و با توجه به نظر او داروی خود را تعویض کنید.

تتو آمالگام

این نوع تتو یک ترکیب از فلزات مختلف است که به منظور پر کردن دندان مورد استفاده قرار گرفته و اثر آن اغلب اوقات به شکل یک لکه تیره روی لثه خود را نشان می‌دهد. در صورتی که این تیرگی را در قسمت لثه خود مشاهده کردید نیاز نیست نگران باشید و هیچ خطری سلامتی شما را تهدید نمی‌کند.

عفونت دهان خندقی

یک عفونت لثه است که اغلب با تب، درد لثه و بوی بد دهان همراه بوده و باعث ایجاد سیاهی لثه می‌شود چرا که یک لایه از بافت‌های مرده را در این قسمت از دهان جمع می‌کند. در این بیماری باکتری‌ها به سرعت در دهان رشد می‌کنند. این باکتری‌ها اصولا به دلیل عدم رعایت بهداشت، رژیم ناسالم غذایی و کمبود خواب ایجاد شده و باعث خونریزی لثه و ترشح بیش از حد بزاق می‌شوند. به همین دلیل برای درمان بهتر است به دندانپزشکی مراجعه کرده و با توجه به نظر و تخصص پزشک به جرمگیری و تمیز کردن دندان بپردازید. همچنین استفاده مداوم از مسواک و دهانشویه می‌تواند در این امر مناسب در نظر گرفته شود.

مصرف سیگار و دخانیات

یکی از مهمترین عواملی که باعث سیاهی لثه می‌شود را باید مصرف دخانیات در نظر گرفت. نیکوتین موجود در تنباکو سبب می‌شود تا ملانوسیت‌ها بیش از حد ملانین تولید کننده که در این مواقع لثه به رنگ قهوه‌ای یا سیاه درمی‌آید. بدین ترتیب علاوه بر دهان فضای داخلی گونه و حتی لب پایین نیز تغییر رنگ می‌دهند. با ترگ سیگار این تیرگی کاهش پیدا می‌کنند، بهتر است به منظور سفید سازی دندان و رفع تیرگی لثه از لمینت دندان برای سفیدی دندان بهرمند شوید.

درمان سیاهی لثه

همانطور که پیش‌تر از این اشاره کردیم در بسیاری از موارد نیاز به درمان سیاهی لثه نیست چرا که آسیبی به بدن وارد نمی‌شود. اما به دلیل اینکه این بیماری روی زیبایی افراد تاثیرگذار است توصیه می‌شود تا آن را درمان کنید. بر این اساس بهترین روش‌های درمانی برای بازگرداندن رنگ طبیعی لثه را در اختیارتان قرار می‌دهیم.

درمان سیاهی لثه

درمان تیرگی لثه با داروهای خانگی

یکی از بهترین و کاربردی‌ترین روش‌ها برای درمان سیاهی لثه را باید بهرمندی از داروهای خانگی در نظر بگیریم که مشکلات و عوارض کمتری را در پی خواهند داشت. بر این اساس به موارد زیر دقت کنید.

  • ماساژ لثه با استفاده از ترکیب آب و جوش شیرین
  • غرغره کردن محلول آب نمک
  • غرغره کردن روغن کنجد گرم
  • استفاده از ژل آلوئه ورا
  • قرار دادن ترکیب زنجبیل و گلاب روی لثه
  • ماساژ دادن لثه با میخک
  • نوشیدن چای سیاه در طول روز

درمان سیاهی لثه با لیزر

لیزر درمانی یکی از روش‌های بروز در صنعت دندانپزشکی است که تیرگی لثه را از بین می‌برد. در این روش هیچ برشی روی لثه انجام نشده در نتیجه با اطمینان خاطر و بدون خطر می‌توانید این مشکل را رفع کنید. نکته حائز اهمیتی که در این زمینه وجود دارد این است که اگر به التهاب یا عفونت در دهان مبتلا هستید، دندانپزشک در ابتدا این مشکل را از بین برده و سپس با لیزر شروع بکار می‌کند. با استفاده از لیزر بافت سیاه روی لثه برداشته می‌شود. لیزر دایود توانایی برش داشته اما به راحتی فرآیند انعقاد را نیز انجام می‌دهد تا خونریزی نداشته باشید، به همین دلیل دسترسی زیادی به دندانپزشک داده تا بدون درد و سوزش بتواند لثه را درمان کند. این درمان به حداقل بی حسی نیاز داشته و ضد التهاب و ضد درد است در نتیجه می‌توان آن را یکی از بهترین روش‌های درمان در نظر گرفت.

اسکالپل

یک روش درمانی برای از بین بردن بافت سیاه لثه است، در این روش متخصصین با استفاده از تجهیزات مدرن در دندانپزشکی بافت تیره را برمی‌دارند. این روش به سرعت انجام شده اما ممکن است بعد از درمان مجددا به سیاهی لثه دچار شوید در نتیجه پیش از اقدام حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.

در صورتی که به بیماری لثه دچار هستید بهتر است در ابتدا با متخصصین کلینیک‌های معتبری چون بریس دنتال مشورت کرده و سپس مراحل درمان را دنبال کنید.

مراقبت های بعد از درمان سیاهی لثه

اصولا دوران نقاهت این نوع درمان بسیار کوتاه است، به همین دلیل بهتر است در صورتی که از روش‌های اشاره شده برای از بین بردن تیرگی لثه استفاده کردید به موارد زیر دقت داشته باشید.

  1. بهتر است در روز اول از داروهای مسکنی که توسط دندانپزشک تجویز شده استفاده کنید تا در صورت داشتن درد و التهاب بتوانید به راحتی از مواد غذایی استفاده کنید.
  2. توصیه می‌شود در 24 ساعت اول بعد از درمان به دنبال استفاده از مواد غذایی بسیار داغ نباشید چرا که داغی غذا روی لثه موثر بوده و ممکن است باعث ایجاد التهاب شود.
  3. از غذاهای نرم استفاده کنید تا به لثه و دندان‌ها فشاری وارد نشود، بهتر است 24 تا 48 ساعت از مواد غذایی که خشک بوده و باعث فشار می‌شوند استفاده نفرمایید.
  4. تا مدت زمان مشخص شده توسط دندانپزشک از مصرف سیگار، قلیان و دخانیات خودداری کنید چرا که این موضوع باعث می‌شود تا لثه مجددا به رنگ تیره درآید.

5 روش پیشگیری از سیاه شدن لثه

این بیماری قابل پیشگیری است، در ادامه برخی از روش‌هایی که به حفظ سلامت لثه یاری می‌رساند را در اختیار قرار داده‌ایم تا سلامت دهان و دندان را حفظ کنید.

  • استفاده از نخ دندان: حداقل در طور روز 1 بار از نخ دندان استفاده کنید، این موضوع باعث حذف پلاک و مواد غذایی از قسمت‌های غیر قابل دسترس می‌شود. فرقی ندارد که در چه زمانی این کار را انجام می‌دهید می‌توانید در طول روز از نخ دندان استفاده فرمایید.
  • ترک سیگار: ترک سیگار را باید بهترین گزینه برای جلوگیری از سیاهی لثه در نظر گرفت چرا که به طور مستقیم با این بیماری در ارتباط است. از آنجایی که استفاده از سیگار سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند مبارزه با عفونت در لثه سخت بوده و احتمال رشد و پیشرفت باکتری‌ها را بالا می‌برد. علاوه بر این موضوع استفاده از سیگار روی سیاهی دندان‌ها نیز تاثیر گذار است.
  • تعویض مسواک: تعویض مسواک بهتر است هر 3 ماه یک بار به منظور حفظ سلامت دهان و رعایت بهداشت انجام شود. فرقی نمی‌کند اگر بعد از 90 روز مسواک از شکل نیوفتاده و فرم اولیه را حفظ کند، در هر صورت این کار را انجام دهید تا به مینای دندان آسیبی وارد نشود. همچنین در طول روز 2 بار مسواک بزنید.
  • استفاده از خمیر دندان فلوراید: خمیر دندانی که حاوی فلوراید است در پیشگیری از سیاهی لثه کاربردی در نظر گرفته می‌شود. همچنین مقدار پوسیدگی دندان را کاهش داده و در صورتی که به بیماری لثه دچار باشید روند آن را کند کرده و همچنین در فرآیند درمان نیز به شماری یاری می‌رساند.
  • استفاده از دهانشویه: از دهانشویه استفاده کنید تا پلاک‌ها در دهان کاهش پیدا کرده و همچنین التهاب‌ها از بین بروند. علاوه بر این موضوع به شستشوی ذرات در دهان پرداخته و به سلامت دندان و دهان یاری می‌رساند. این کار را به خوبی انجام دهید تا دهانشویه مانع سیاهی لثه شود.

آیا سیاهی لثه علامت سرطان دهان است؟

سرطان دهان یکی از دلایل ایجاد سیاهی لثه است که بسیار خطرناک بوده در باید به سرعت شناسایی شود تا فرد بیمار تحت درمان قرار گیرد. در صورتی که تیرگی لثه با زخم در دهان و لثه همراه باشد بهتر است سریعا به پزشک مراجعه کرده تا دهان و لثه مورد بررسی قرار گیرد. در صورتی که علائم زیر را در دهان مشاهده کردید به سرعت با دندانپزشک متخصص صحبت کنید چرا که شاید سیاهی موقت لثه با ایمپلنت دندان ایجاد شده باشد، در غیر این صورت اگر تشخیص پزشک بیماری سرطان باشد به کمک رادیوتراپی، شیمی درمانی و جراحی این مشکل را برطرف کنید.

  • زخم دور لب
  • ایجاد لکه سفید داخل دهان
  • ایجاد توده در دهان
  • لق شدن دندان‌ها
  • درد فک و گوش
  • احساس درد در هنگام غذا خوردن

سیاهی لثه یک بیماری شایع لثه است که در اغلب موارد به بدن آسیبی وارد نمی‌کند اما ممکن است علائم سرطان دهان را به همراه داشته باشد به همین دلیل بهتر است علائم را بررسی کرده و به کلینیک‌های معتبر در این زمینه مراجعه کنید.

سئو جاب تیم

سئو جاب تیم

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها