لق شدن دندان و راهکارهای درمان

لق شدن دندان

لق شدن دندان یکی از مشکلات غیر طبیعی می‌باشد که ممکن است با آن رو به رو شوید، پارامترهای مختلف از جمله عدم رعایت بهداشتی، ژنتیک، بارداری و … در این موضوع دخالت دارند. لق شدن دندان به نوعی همان تحلیل لثه بیمار است، در زمان لقی دندان بافت پیرامون دندان کاهش پیدا کرده به همین دلیل هم ریشه آن به راحتی نمایان می‌شود. لق شدن دندان الگوی جویدن مواد غذایی را تحت تاثیر قرار داده و به همین دلیل به مرور زمان باعث تحلیل رفتن لثه شده و موجب به وجود آمدن مشکلات جدی در سلامت دهان و دندان می‌شود. اما در صورتی که با ورم و قرمزی دندان رو به رو شده یا در هنگام غذا خوردن دچار ناراحتی و درد شدید بهتر است این موضوع را جدی بگیرید.

علت لق شدن دندان چیست؟

در صورتی که دندان‌های سالمی داشته اما به طور اصولی از آن‌ها مراقبت نکرده و به سلامت و بهداشت دهان و دندان توجه نداشته باشید به احتمال زیاد دندان لق خواهد شد. با توجه به این موضوع باید گفت که این مشکل می‌تواند در هر سنی و برای هر فردی اتفاق افتد و به سن افراد بستگی ندارد. از جمله مهمترین علل در ایجاد این مشکل باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • التهاب و عفونت لثه
  • وارد شدن ضربه به دندان
  • عفونت ریشه دندان
  • کمبود ویتامین D
  • تغییرات هورمونی بدن

لق شدن دندان دائمی

با افزایش سن 32 دندان دائمی جایگزین دندان‌های اولیه می‌شوند، دلایل مختلفی در لق شدن این نوع دندان موثر هستند که شامل موارد زیر هستند:

  • ژنتیک
    در برخی موارد به دلیل شرایط مادرزادی افراد امکان لق شدن دندان وجود دارد، این مدل از لقی دندان را آژنریس نام دارد. به منظور تشخیص و درمان این نوع بیماری بهتر است همواره کودک را به طور منظم به دندانپزشکی برده تا معاینه انجام شود.
  • بیماری لثه
    از جمله شایع‌ترین علتی که موجب لقی دندان می‌شود را باید بیماری لثه در نظر بگیریم، این بیماری موجب فاصله بین دندان و لثه شده و پوسیدگی دندان، عقب نشینی بافت یا لق شدن دندان را تشدید خواهد کرد. در صورت مشاهده قرمزی لثه یا خونریزی در هنگام مسواک زدن احتمالا به لقی دندان دچار شده‌اید.
  • لق شدن دندان بر اثر ضربه
    از جمله عواملی که در این زمینه دخیل هستند می‌توان به وارد شدن ضربه اشاره داشته باشیم. آسیب در هنگام تمرینات ورزشی، زمین خوردن، تصادف و … می‌تواند منجر به لقی دندان شود که در این زمان باید به سرعت به دندانپزشکی مراجعه کنید.
  • بارداری
    جالب است بدانید که بالا رفتن میزان استروژن و پروژسترون در هنگام باربرداری روی بافت دهان و استخوان موثر بوده و در لقی دندان موثر است. زمانی که این هورمون‌ها افزایش پیدا می‌کند مجموعه‌ای از استخوان‌ها و رباط‌ها که از دندان مراقبت می‌کنند تغییر پیدا کرده و به همین دلیل یک یا چند دندان لق می‌شود.

لق شدن دندان

لق شدن دندان عصب کشی شده

در صورتی که دندان پس از عصب کشی لق شود مشکلات بزرگ و جدی را به دنبال خواهد داشت، عوامل مختلفی چون نارسایی در فرآیند درمان باعث این موضوع می‌شوند. در برخی موارد عفونت باقی مانده در کانال دندان ساختار آن را تضعیف کرده و باعث حرکت دندان می‌شود. علاوه بر این ممکن است مشکلات فک و لثه در این زمینه نقش مهمی داشته باشد، در صورتی که دندان مجاور یا فک به مشکلاتی چون تحلیل رفتن استخوان دچار شوند احتمال دندان پس از عصب کشی لق می‌شود. به منظور جلوگیری از این موضوع باید همواره به طور صحیح از نخ دندان و مسواک استفاده شود تا عفونت یا پلاک داخل دهان تجمع پیدا نکند. در صورتی که عصب کشی به درستی انجام نشده یا بریج سر جای خود قرار نگرفته بود احتمال اینکه دندان پایه تحت فشار قرار گیرد افزایش پیدا کرده و در نهایت دندان لق می‌شود.

لق شدن دندان بعد از جرمگیری

اصولا دندان پس از جرمگیری لق نشده و آسیبی به آن وارد نمی‌شود، در صورتی که این روش درمانی به طور تخصصی از سوی دندانپزشک انجام شود بافت سالم دندان دچار مشکل نخواهد شد. با این حال در موارد نادر مشاهده شده که پس از جرمگیری دندان حساسیت پیدا کرده و شل شده است. دلایل مختلفی در این زمینه موثر هستند که از مهمترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. جرمگیری به تحریک لثه پرداخته و باعث ایجاد حساسیت آن می‌شود، این موضوع ممکن است باعث ایجاد حس لقی دندان شود که به مرور از بین می‌رود.
  2. در صورتی که ابزارهای جرمگیری فشار زیادی به دندن وارد کنند حس لقی دندان را به فرد القا می‌کنند.
  3. در برخی موارد مشاهده شده که جرمگیری بیش از حد روی دندان ایجاد شده و این موضوع باعث آسیب به ریشه می‌شود.

لق شدن دندان در ارتودنسی

ممکن است در هنگام درمان ارتودنسی با شل شدن دندان مواجه شوید که باید بگوییم این موضوع طبیعی است اما دندان به قدری لق نمی‌شود که بیوفتد. در حین درمان دو دلیل وجود دارد که باعث شل شدن دندان شود که از جمله مهمترین آن‌ها باید به ورد شدن نیرو به تمامی بخش‌های دندان اشاره کرد، این نیرو به منظور مرتب کردن دندان ضروری بوده که ممکن است باعث شل شدن شود اما باعث ایجاد مشکلات جدی نمی‌شود. دلیل دوم این است که روی دندان ابزاری قرار می‌گیرد که مراجع به آن عادت نداشته و به همین دلیل تا چند روز لقی و شل شدن دندان را احساس می‌کند. دقت داشته باشید که در طول درمان با ارتودنسی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت فرمایید تا لثه دچار مشکل نشود در غیر این صورت امکان شل شدن دندان وجود خواهد داشت.

لق شدن پین دندان

در صورتی که دستگاه به سرعت کار کرده و پین را به طور صحیح وارد عاج نکرده باشد ممکن است بر اثر جویدن مواد غذایی فشاری به دندان وارد شده و پین لق شود، این موضوع باعث می‌شود تا به درستی روی عاج باقی نماند. در صورتی که پین لق یا شل شده باشد عوارض مختلفی را به دنبال خواهد داشت که یکی از مهمترین آن را باید شکستگی عاج یا مواد ترمیمی در نظر بگیریم. در این حالت دندانپزشکان پیشنهاد می‌کنند تا پین را از دندان خارج کنید تا از ایجاد مشکلات جدی‌تر جلوگیری شود بر این اساس به کلینیک مورد نظر مراجعه کرده و با دندانپزشک صحبت کنید تا ابتدا تحت معاینه قرار بگیرید.

لق شدن روکش دندان

لق شدن روکش دندان به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد، زمانی که عمر مفید روکش تمام شده باشد روکش به مرور شل شده و به همین دلیل باید با روکش جدید تعویض شود. همچنین ممکن است فشار بیش از حد در هنگام غذا خوردن باعث ضعیف شدن و لق شدن روکش شده و پوسیدگی دندان نیز در این زمینه نقش مهمی ایفا می‌کند. اگر دندانپزشک به طور دقیق و اصولی دندان را آماده نکرده و از مواد باندینگ به طور کافی استفاده نکرده باشد ممکن است روکش را لق و شل کند. در صورتی که نشانه‌های زیر را مشاهده کردید احتمال روکش لق شده است:

  • زمانی که دندان به سرما و گرما حساسیت نشان دهد.
  • هنگامی که احساس درد یا ضربان در روکش داشته باشید.
  • حساسیت دندان به هنگام قرار گرفتن در معرض هوا از علائم شل شدن دندان است.
  • احساس درد و ناراحتی به هنگام غذا خوردن و جویدن موایی غذایی

لق شدن دندان شیری

لق شدن دندان شیری

مهمترین دلیل لق شدن دندان شیری را باید رشد طبیعی دندان‌های دائمی در نظر بگیریم که از زیر لثه شروع می‌شود. زمانی که دندان اصلی به دندان شیری فشار وارد می‌کند باعث لقی آن شده و ممکن است پس از مدتی خود به خود بیوفتد که در این زمان نیازی به کشیدن دندان نیست چرا که کشیدن این نوع دندان زودتر از موعد مقرر باعث آسیب دیدن دندان دائمی می‌شود. در صورتی که دندان شیری کودک لق شده باشد باید از دندان مراقبت شود، بر این اساس استفاده از مسواک و نخ دندان مهمترین عاملی است که از عفونت و خرابی دندان جلوگیری می‌کند. در صورتی که دندان شیری به مدت طولانی داخل دهان باقی مانده بود منجر به عوارضی چون رویش دیر دندان دائمی شده و امکان بلعیدن دندان به هنگام غذا خوردن را افزایش می‌دهد.

لق شدن دندان شیری در 5 سالگی

هر کودک دارای 20 دندان است که در سن 5 سالگی شروع به لق شدن می‌کنند که این موضوع کاملا طبیعی بوده و نیاز به نگرانی ندارد. در این زمان دندان دائمی به آرامی شروع به رشد کرده و به تدریج ریشه دندان شیری را جذب می‌کند. اگرچه همانطور که اشاره شد لق شدن این نوع دندان طبیعی است اما در صورت مشاهده موارد زیر توصیه می‌شود به دندانپزشک مراجعه کنید تا سریعا درمان را آغاز کرده و اگر نیاز باشد دندان را بکشد.

  • اگر کودک در ناحیه مورد نظر درد شدید داشته باشد
  • اگر لثه به شدت متورم و قرمز شده باشد
  • در صورتی که رنگ دندان شل شده تغییر پیدا کند
  • لق شدن بیش از حد دندان و تب کردن کودک

لق شدن دندان شیری در 4 سالگی

لق شدن دندان شیری در 4 سالگی اتفاقی نبوده چرا که این موضوع اصولا در سنین بالاتر از 6 سالگی اتفاق می‌افتد. به همین دلیل اگر مشاهده کردید که دندان کودک در سن 4 سالگی شروع به شل شدن کرده بهتر است با متخصصین در این زمینه صحبت کنید. دندانپزشک با بهرمندی از رادیوگرافی ریشه و دندان دائمی را بررسی کرده و درمان را آغاز می‌کند. از عوامل تاثیرگذاری که باعث لق شدن زود از موعد دندان می‌شود باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • وارد شدن ضربه می‌تواند منجر به لقی دندان شیری شود.
  • عفونت منجر به تحلیل رفتن استخوان و شل شدن دندان می‌شود.
  • در برخی مواقع مشکلات ژنتیکی منجر به لق شدن زودهنگام دندان خواهد شد.
  • بیماری‌هایی چون عفونت در لثه از عوامل لقی دندان هستند.

لق شدن دندان شیری بر اثر ضربه

لق شدن دندان شیری به دلیل وارد شدن ضربه یکی از عواملی است که در کودکان رایج بوده و اصولا نگران کننده نیست اما بهتر است دندانپزشکان دندان را به طور کامل مورد بررسی قرار دهند. ضربه می‌تواند منجر به شل شدن ریشه شده و به لثه نیز آسیب ورد کند در نتیجه بهتر است در ابتدا کودک را آرام کرده و دهان او را تمیز کنید، کمی به محل مورد نظر با استفاده از گاز استریل یا پارچه تمیز فشار وارد کنید و آن را نگه دارید. پس از وارد شدن ضربه دقت داشته باشید تا کودک مدتی از غذاهای نرم استفاده کند تا فشار زیادی به دهان و دندان وارد نشود. همچنین رعایت بهداشت از اهمیت بالایی برخوردار بوده و از ایجاد عفونت یا آسیب دیدگی بیشتر به دندان جلوگیری خواهد کرد.

آیا دندان لق شده سفت می‌شود؟

در جواب به این سوال باید گفت که بسته به شرایط این امکان وجود دارد که دندان لق شده مجددا سفت شود، در صورتی که ریشه دندان بهبود پیدا کند دندان نیز به مرور زمان سفت شده و سر جای اصلی خود باقی می‌ماند. در این زمینه دندانپزشک با در نظر گرفتن میزان آسیب دیدگی ممکن است با یک آتل دائمی یا موقت که نوعی رزین است دندان را ثابت نگه می‌دارد و اسپلینت دندان را به دندان‌های مجاور چسبانده و از حرکت بیش از حد جلوگیری می‌کند. علاوه بر این در صورتی که به دنبال سفت کردن دندان هستید از دندان قروچه جلوگیری کرده و از محافظ دندان استفاده کنید. علاوه بر تمامی موارد ذکر شده با دندانپزشکان این حوزه صحبت کرده و طبق دستور العمل آن‌ها رفتار کنید.

درمان لقی دندان

در صورتی که به دنبال درمان لقی دندان هستید بهتر است به موارد زیر دقت داشته باشید:

  1. از آنتی بیوتیک و دهانشویه استفاده کنید تا دهان ضد عفونی شود، این روش منجر به از بین رفتن باکتری دهان شده و با پوسیدگی به مقابله می‌پردازد. همچنین به تقویت مینای دندان پرداخته و روشی مناسب برای درمان لقی دندان به حساب می‌آید.
  2. جرم گیری از جمله بهترین روش‌ها برای پاکسازی پلاک و تارتار دندان است که در سفت کردن دندان لق شده موثر در نظر گرفته شده است.
  3. جراحی دندان و برداشتن بافت ملتهب و آسیب دیده با توجه به مشکل دهان از مهمترین روش‌هایی است که به درمان لق شدن دندان یاری می‌رساند.
  4. تحلیل شدید لثه در برخی موارد به پیوند استخوان نیاز دارد، پیوند استخوان در درمان لقی دندان موثر بوده و به بازسازی استخوان از دست رفته نیز یاری می‌رساند.

درمان خانگی لق شدن دندان بزرگسالان

احساس لقی دندان اغلب اوقات به هنگام خوردن غذا یا مسواک زدن رخ می‌دهد، در هنگام صبح احتمال تکان خوردن دندان بیشتر است که در طول روز کاهش می‌کند به همین دلیل نیاز نیست همواره نگران لقی دندان باشید. علاوه بر روش‌های درمانی که باید در کلینیک توسط متخصصین انجام شوند برخی از روش‌های خانگی برای درمان لق شدن دندان در بزرگسالان وجود دارد که از جمله مهمترین آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • نمک و روغن خردل
    نمک و روغن خردل را با یکدیگر ترکیب کنید تا خمیری یک دست به وجود آید، پس از آن خمیر را روی دندان مورد نظر قرار داده و شروع کنید به ماساژ دادن، بهتر است این کار را چند روز 2 یا 3 مرتبه انجام دهید.
  • سیر
    سیر خاصیت ضد باکترایی دارد در نتیجه به منظور از بین بردن عفونت دهان گزینه مناسبی به شمار می‌رود و برای درمان لق شدن دندان کاربردی است. بر این اساس 3 بار در روز به مدت 15 دقیقه آن را روی لثه خود قرار دهید.
  • روغن نارگیل
  • زردچوبه و فلفل

برای لقی دندان به کجا بروم؟

در صورتی که احساس می‌کنید دندان لق شده بهتر است به کلینیک‌های معتبر این حوزه مراجعه کرده و از خدمات ارائه شده استفاده کنید. از بهترین‌ها در ارائه خدمات دندان پزشکی باید به بریس دنتال اشاره داشته باشیم که توانسته در سال‌ها فعالیت خود به بهترین شکل نیاز مراجعین را برطرف ساخته و از آخرین تکنولوژی‌ها در این زمینه استفاده کنید. بر این اساس به منظور بهرمندی از خدمات این مجموعه برای لقی دندان بهتر است در ابتدا با شماره‌های موجود در سایت تماس گرفته و با مشاوران صحبت کنید تا در صورت نیاز به کلینیک مراجعه کرده و نوبت بگیرید. کارشناسان تمامی اطلاعاتی که نیاز دارید را به طور تخصصی و بر اساس تجربه خود در اختیار قرار می‌دهند در نتیجه با خیال راحت می‌توانید دندان لق شده را با قیمت مناسب درمان کنید.

سئو جاب تیم

سئو جاب تیم

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Call Now Button