کشیدن دندان شیری با توجه به تشخیص دندانپزشک و به دلایلی چون پوسیدگی شدید دندان، دندان نهفته، وارد شدن ضربه، عفونت لثه و … انجام میشود. در برخی موارد دندانپزشک تشخیص میدهد که میتوان به جای کشیدن دندان آن را با روشهایی چون پالپوتومی، پاپکتومی، روکش و … ترمیم کرد. کشیدن این نوع دندان در کودکی به سبب مشکلات ارتودنسی یا نبود فضای کافی صورت گرفته تا از مشکلات جدی و وارد شدن آسیب به سایر دندانها جلوگیری شود. سوالی که اغلب والدین با آن رو به رو میشوند این است که آیا در صورت پوسیده شدن دندان باید آن را کشید یا خیر؟ که در ادامه آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
عصب کشی دندان شیری
عصب کشی دندان شیری از جمله روشهایی است که به درمان پوسیدگی گسترده دندان شیری پرداخته و از عفونت جلوگیری میکند. همچنین به جویدن غذا یاری رسانده و مانع مشکل در رویش دندان دائمی شده به همین دلیل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مراحل این نوع عصب کشی و کشیدن دندان شیری به شرح زیر است:
- در مرحله اول بی حسی موضعی انجام شده تا کودک در فرآیند درمان دردی نداشته باشد.
- سپس پالپ آسیب دیده با استفاده از تجهیزات مخصوص برداشته میشود.
- پس از آن کانال ریشه ضد عفونی و تمیز میشود.
- کانال ریشه با استفاده از متریال مخصوص پر شده تا از ورود باکتری جلوگیری شود.
- در نهایت به منظور محافظت از دندان روکشی روی آن قرار میگیرد.
عوارض کشیدن دندان شیری کودکان
در صورتی که دندان شیری زودتر از زمان مقرر کشیده شود به احتمال زیاد با عوارضی همراه بوده که به طور مستقیم روی رشد دندان دائمی موثر در نظر گرفته میشود. برخی بر این باور هستند که اگر این دندان زودتر کشیده شود دندان دائمی زودتر رشد میکند، این باور اشتباه بوده و ممکن است عوارض جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. از جمله مهمترین عوارض آن باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- عدم رویش صحیح دندان و نیاز پیدا کردن به ارتودنسی در آینده
- کاهش توانایی در جویدن مواد غذایی
- خونریزی پس از کشیدن دندان
- در مواد نادر تکهای از استخوان درون لثه باقی میماند
آیا کشیدن دندان شیری درد دارد؟
کشیدن دندان شیری نیز همچون دندان دائمی با احتیاط بالا و تجهیزات خاص انجام میشود چرا که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. این روش درمانی ممکن است برای کودکان نگران کننده باشد بدین ترتیب دندانپزشکان از روشهای مختلفی استفاده میکنند تا اضطراب آنها را کاهش دهند. در نتیجه باید گفت که کشیدن این نوع دندان در صورتی که لق هم باشد با درد زیادی همراه نیست، همچنین دندانپزشک از بی حس کننده استفاده میکند تا کودک هیچ دردی احساس نکند.
آیا کشیدن دندان شیری صحیح است؟
دندانهای شیری موقتی هستند اما به طور مستقیم روی سلامتی دهان و دندان کودک موثر در نظر گرفته شده و در نحوه حرف زدن یا خوردن مواد غذایی نیز تاثیر مستقیم دارند در نتیجه به کشیدن آن دقت داشته باشید. این دندانها اصولا به مرور زمان در سنین از 5 تا 12 سالگی میافتند، اصولا دندانهای آسیاب پیش از دندانهای قبلی لق میشوند و خودشان به مرور میافتند بدین ترتیب بهتر است به آنها دست نزنید. اما با مشاهده خرابی، عفونت، پوسیدگی یا وارد شدن ضربه به دندان و لق شدن آن بهتر است با کلینیکهای معتبر در این زمینه صحبت کرده و مشاوره دریافت کنید تا اطلاعاتی واضح در اختیارتان قرار گیرد.
بعد از کشیدن دندان شیری چه بخوریم؟
دقت داشته باشید که پس از کشیدن دندان شیری بهتر است کودک تا مدتی از غذاهای نرم و مایعات استفاده کند، بر این اساس مراقب باشید تا از خوردن غذای سفت و چسبناک خودداری کند. جویدن مواد غذایی سفت ممکن است منجر به تحریک زخم شده و باعث خونریزی شوند بدین ترتیب زخم سر باز کرده و احتمال خونریزی نیز افزایش پیدا میکند. بهتر است به دنبال مواد غذایی نرم و ملایمی چون ماست، پوره سیب زمینی، سوپ و … باشید.
مراقبت بعد از کشیدن دندان شیری
از جمله مراقبتها بعد از کشیدن دندان شیری باید به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- کودک نباید تا 24 ساعت مواد غذایی یا نوشیدنی داغ مصرف کند.
- دقت داشته باشید که برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نشود.
- در هنگام مسواک زدن نباید روی زخم را مسواک بزند.
- بهتر است در صورت بروز درد یا تورم حتما با دندانپزشک صحبت کنید.
- 30 الی 45 دقیقه باید گاز استریل روی محل زخم قرار گیرد.
- کودک باید تا چند ساعت استراحت کرده و از فعالیت شدید خودداری کند.
- تا 24 ساعت بهتر است با استفاده از محلول آب نمک دهان را شستشو دهد.
- در صورت تشخیص دندانپزشک باید از آنتی بیوتیک استفاده کند.
تعرفه کشیدن دندان شیری
تعرفه کشیدن دندان شیری به پارامترهای مختلفی بستگی دارد، از جمله مهمترین آنها باید به وضعیت دهان و دندان اشاره کرد. در برخی موارد ممکن است دندان نیاز به ترمیم داشته باشد در این زمینه هزینه نهایی افزایش پیدا خواهد کرد. به طور جامع باید گفت که قیمت کشیدن این نوع دندان در بازه 500,000 تا 600,000 تومان قرار میگیرد. در صورت نیاز به ترمیم و روکش بهتر است در ابتدا با کارشناسان این حوزه صحبت کرده و از آنها مشاوره بگیرید تا قیمت دقیق در اختیارتان قرار گیرد.
کشیدن دندان شیری لق
کشیدن دندان شیری لق شده باید به طور اصولی صورت گیرد، کودکان اصولا پس از اینکه دندان مقداری لق شود دائما آن را با زبان یا انگشت فشار میدهند و این موضوع ممکن است تا چندین هفته به طول بیانجامد در نتیجه کودک احساس خوبی نداشته چرا که در حین خوردن غذا یا مسواک زدن اذیت میشود. توصیه میکنیم در صورتی که دندان هنوز دارای ریشه است به آن دست نزنید چرا که کشیدن این نوع دندان شیری بسیار دردناک بوده و حتی کودک را اذیت میکند. بهتر است پس از لق شدن زمانی که کودک آمادگی پیدا کرد خودش این کار را انجام دهد چرا که او بهتر میداند دندان تا چه حد لق شده و آیا میتوان آن را کشید یا به زمان بیشتری نیاز است.
کشیدن دندان شیری پوسیده
کشیدن دندان شیری پوسیده با کشیدن دندان بزرگسالان تفاوت زیادی ندارد در نتیجه نیاز نیست نگران اذیت شدن کودک باشید، تنها نکته قابل اهمیت در این زمینه را باید خونسردی کودک در نظر گرفت. دندانپزشک برای کشیدن دندان پوسیده در ابتدا از دندان و دهان عکسبرداری کرده تا از هر مشکل و عارضهای جلوگیری شود. سپس موقعیت ریشه دندان و ساختار آن مورد بررسی قرار گرفته و با بهرمندی از بی حسی موضعی شرایطی ایجاد میشود تا کودک دچار درد نشود. در صورتی که دندان پوسیده باشد بهتر است توسط دندانپزشکان متخصص کشیده شود تا به سایر دندانها آسیبی وارد نشود. در نتیجه بهتر است در صورت پوسیدگی روی دندان حتما به کارشناسان این حوزه صحبت کرده و مشاوره بگیرید.
کشیدن دندان شیری آبسه کرده
اصولا آبسه دندان شیری به دلیل تجمع باکتری در داخل دهان ایجاد میشود. از جمله عوامل تاثیرگذار در این زمینه باید به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف بیش از حد غذاهای دارای کربوهیدرات، قند و نشاسته
- پوسیدگی دندان شیری و عدم درمان آن
- عدم رعایت بهداشت دندان و تمیز نکردن فضای خالی بین دندانهای شیری
- بیماری لثه و شکستگی دندان
کشیدن دندان شیری جلو کودک
دندان شیری جلو کودک در صورتی که دندانپزشک نتواند با روشی چون روکش کردن آن را درمان کند بهتر است کشیده شود. زمانی که دندان جلوی کودک زودتر از موعد مقرر کشیده شود بهتر است از فضانگهدار استفاده کنید تا فضای مورد نیاز برای رویش دندان دائمی حفظ شود. دقت داشته باشید به هر میزان دندان کودک زودتر کشیده شود احتمال بروز مشکل بالاتر خواهد بود به همین دلیل بهتر است این فرآیند توسط متخصصین این حوزه در کلینیکهای معتبر به وسیله تجهیزات مناسب انجام شود.
کشیدن دندان شیری زودتر از موعد
از جمله عواملی که موجب کشیدن دندان شیری میشوند باید پوسیدگی شدید، آسیب دیدگی شدید، عفونت لثه و مشکلات ارتودنسی اشاره کرد. بدین ترتیب اگر دندان در وضعیت نامناسبی قرار گرفته باشد باید کشیده شود تا به سایر دندانهای شیری آسیبی وارد نشود. عوارض کشیدن زود هنگام دندان شیری شامل مشکل در حین تکلم، تغییر شکل فک و دندان یا مشکل در بلع میباشند. بر این اساس دقت کنید که پس از کشیدن دندان کودک به محل دندان فشاری وارد نکرده و از مسکنهای تجویز شده استفاده کند. همچنین استفاده از کمپرس آب سرد و رعایت بهداشت دهان و دندان نیز در این زمینه موثر در نظر گرفته میشود.
کشیدن دندان شیری عفونی
زمانی که دندان شیری عفونی میشود نمیتوان همانند سایر دندانها آنها را عصب کشی کرد به همین دلیل کشیدن دندان میتواند گزینه مناسبی برای از بین بردن این مشکل باشد تا از پیشرفت عفونت جلوگیری شده و به بافت اطراف دندان نیز آسیبی وارد نشود. با مشاهده علائمی چون موارد زیر احتمال عفونی شدن دندان شیری وجود دارد.
- درد شدید
- تورم لثه
- تب
- چرک اطراف دندان
- مشکل در جویدن غذا
بدین ترتیب دندانپزشک دندان را بی حس کرده و آن را میکشد، پس از کشیده شدن دندان کودک باید تا مدتی از خوردن غذاهای سفت و چسبناک خودداری کرده و بهداشت دهان و دندان را رعایت کند.
کشیدن دندان شیری در خانه
برای کشیدن دندان شیری در خانه روشهای مختلفی وجود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به روش نخ و دستگیره اشاره کرد. در این روش یک سر رشته نخ را به دستگیره بسته و انتهای آن را دور دندان ببندید، در را بسته تا دندان کنده شود. همچنین در صورتی که دندان بسیار لق باشد میتوان با استفاده از یک دستمال کاغذی به راحتی آن را از لثه جدا کرد، در این روش باید دقت داشته باشید که دندان به حد کافی لق شده و به راحتی تکان بخورد در غیر این صورت موجب اذیت شدن و درد گرفتن دندان و فک کودک میشود در نتیجه به این موضوع توجه فرمایید.
کندن دندان شیری
کندن دندان شیری زمانی انجام میشود که دندان دائمی در حال رویش روی دندان شیری باشد. این اقدام نباید با اعمال زور انجام شود چرا که ممکن است در فرآیند رشد دندان اختلال ایجاد کند در نتیجه به این موضوع توجه فرمایید. دندانپزشک در حین کشیدن دندان شیری باید به خوبی وضعیت دهان و دندان را بررسی کرده و با استفاده از بی حسی موضعی میزان درد را به مقدار قابل توجهی کاهش دهد. بر این اساس استفاده از کمپرس آب سرد و مصرف داروهایی که دندانپزشک تجویز میکند میتواند گزینه مناسبی برای کاهش درد در نظر گرفته شود که والدین باید به آن دقت داشته باشند.