بلیچینگ دندان چیست؟
به یکی از روش های سفید کردن دندان و اصلاح طرح لبخند، با کمک مواد ویژه بلیچینگ دندان می گویند. این کار به دو صورت انجام می گیرد: هم در مطب دندانپزشک و هم در منزل توسط خود فرد.
در هر کدام از دو روش فوق ،از مواد متفاوتی استفاده می شود. بلیچینگ دندان و سفید کردن دندان، باعث افزایش اعتماد به نفس افراد شده و همچنین حس زیبایی و آراستگی به فرد می دهد. به همین خاطر این روش طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است.
همچنین بلیچینگ دندان یکی از اولین گزینه هایی که افراد برای داشتن طرح لبخند زیبا انتخاب می کنند.
از جمله عواملی که باعث زرد رنگ شدن دندان ها می شوند عبارتند از:
• سیگار کشیدن افراد
• عدم رعایت رژیم غذایی مناسب
• عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
• مصرف نوشیدنی های حاوی مواد قندی
البته گاهی اوقات افرادی هم که به طور مرتب از نخ دندان استفاده می کنند و مسواک می زنند نیز، باز هم ممکن است در اثر مصرف مواد غذایی قندی و غیره، دندان هایشان زرد رنگ شود.
از چه ماده ای برای بلیچینگ دندان استفاده می شود؟
از ماده شیمیایی به نام های پراکسید هیدروژن یا پراکسید کربامید، برای بلیچینگ استفاده می شود. توجه داشته باشید که در مطب ها از ماده پراکسید هیدروژن استفاده می¬شود و برای روش خانگی از ماده پراکسید کربامید استفاده می شود.
تجویز هر دو روش زیر نظر دندان¬پزشک زیبایی صورت می گیرد. بلیچینگ دندان یا سفیدکردن دندان به این صورت است که ، مواد به ساختار کریستالی مینای دندان نفوذ کرده و با گذشت زمان رنگ دانه هایی که روی دندان رسوب کرده اند، را اکسید می کند و رنگ عاج دندان نیز روشن تر می¬شود.
از آنجایی که این مواد شیمیایی نباید با لثه و صورت تماس داشته باشد، رعایت یک سری از مراقبت ها بعد از انجام بلیچینگ دندان اهمیت دارد تا میزان تاثیر این کار بیشتر شود و در کوتاه مدت به ترمیم و اصلاح نیاز نداشته باشد.
انواع روش های انجام بلیچینگ دندان
به دو روش بلیچینگ دندان قابل انجام است:
1. Office Bleaching ( انجام بلیچینگ در کلینیک دندانپزشکی)
این روش از بلیچینگ در مطب دندانپزشکی و توسط متخصص بلیچینگ انجام می شود. همچنین مدت زمان در این روش کوتاه و از مواد شیمیایی مخصوص با غلظت بالا استفاده می شود.
متخصص دندانپزشک در کلینیک، دندان های شما را به محلول اسیدی آغشته و سپس به مینای دندان شما یک ماده اکسید کننده می زند.
سپس دندان هایتان را در معرض نور شدید یا لیزر قرار می دهند( این روش با نام بلیچینگ دندان با لیزر هم شناخته می شود). معمولا سه تا چهار جلسه انجام کامل بلیچینگ دندان در این روش طول می کشد و زمان هر جلسه هم حدودا 30 الی 60 دقیقه می باشد.
به این نکته توجه کنید که دندانپزشکتان در زمینه بلیچینگ مهارت کافی داشته باشد ، تا بعد از استفاده از مواد شیمیایی برای دندان هایتان، باعث ایجاد حساسیت و ناراحتی همچون درد لثه و دندان درد نشود.
2. Home Bleaching ( انجام بلیچینگ دندان در خانه توسط فرد)
در روش دوم بلیچینگ زیر نظر دندانپزشک اما توسط خود فرد و در منزل انجام می شود. نوع ماده استفاده شده در این روش ، با ماده ای که در مطب و توسط دندانپزشک مورد استفاده قرار می گیرد متفاوت است.
در این روش دندانپزشک یک قالب از دندان های فرد تهیه می کند وسپس در لابراتوار توسط آن قالب، تری پلاستیکی (نایت گارد) ساخته می شود. سپس درون قالب نایت گارد ژل بلیچینگ ریخته می شود و بر روی دندان ها قرار می گیرد.
مدت زمانی که فرد باید قالب روی را دندان هاش قرار دهد بسته به وضعیت دندان ها بین یک الی شش ساعت در روز می باشد. در نهایت کل پروسه یک دوره درمانی برای هر فک ، بین یک الی دو هفته می باشد.
از آنجایی که قالب در هر بار، باید فقط روی یکی از فک ها قرار گیرد، در نتیجه این روش صبر و حوصله شخص را می طلبد. چنانچه شخص بخواهد بلیچینگ دندان را سریع تر و در کوتاه ترین زمان انجام دهد و فرصت کافی نیز نداشته باشد ، بهتر است این کار را در مطب دندانپزشکی انجام دهد.
توجه کنیدکه هزینه این روش نسبت به بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی ارزان تر می باشد.
به این نکته مهم توجه کنید که قبل از انجام هر کدام از روش های بلیچینگ، باید دندانهایی که پوسیده و دچار مشکل شده اند را ترمیم و جرم گیری نمایید.
8 نکته مراقبتی بعد از بلیچینگ دندان
1) در ساعات اولیه بعد از اتمام کار لثه خود را با آب گرم تمیز نمائید. برای جلوگیری از درد لثه و دندان و همچنین التهاب بهتر است به آرامی ماساژ دهید.
2) از کشیدن سیگار و قلیان و استعمال دخانیات خودداری کنید.
3) روزی دو بار دندان های خود را با آب گرم بشویید.
4) تا 24 ساعت اولیه، از خوردن غذاها و مواد غذایی حاوی رنگدانه ها همچون نوشابه خودداری نمایید. برای داشتن دندان های سفید رعایت این نکات ضروری می باشد. در صورت برخورد این مواد با دندان هایتان بهتر است سریع دندان هایتان را شستشوی دهید.
5) از خوردن نوشیدنی هایی همچون چایی پررنگ و قهوه خودداری نمایید.
6) از مصرف غذاهای سرد خودداری نمائید.
7) در چند روز اول از خمیردندان ضد حساسیت برای مسواک زدن استفاده نمایید. تا دندان هایتان کمتر دچار حساسیت شود و در صورت بروز حساسیت نگران نباشید، خیلی زود برطرف می گردد.
8) یک هفته بعد از انجام بلیچینگ مجددا به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا بررسی لازم صورت گیرد.
از چه غذاهایی بعد از بلیچینگ دندان می توان استفاده کرد؟
1) نوشیدنی های بی رنگ مانند شیر، آب
2) میوه هایی مانند موز و سیب پوست گرفته شده
3) نان سفید
4) لبنیات مانند: ماست سفید، پنیر، خامه
5) برنج سفید، سیب زمینی پخته
6) ماکارونی سفید و سس سفید
هزینه انجام بلیچینگ دندان
معمولا هزینه روشی که با قالب گیری انجام می گیرد بسته به کیفیت مواد متغیر است،اما به طور کلی قیمت انجام بلیچینگ دندان در سال 1402 در شهر تهران برای هر فک بالای 500 هزار تومان می باشد و البته این قیمت با توجه به تعداد جلسات متغیر می باشد و بهتر است برای داشتن قیمت قطعی و نهایی به یک دندانپزشک مراجعه نمایید.
بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی بریس ، توسط دندان پزشکان متخصص صورت می گیرد. موادی که در کلینیک دندانپزشکی بریس استفاده می شوند، از با کیفیت ترین مواد روز دنیا و دارای تاییدیه وزارت بهداشت می باشد.
سوالات متداول
بعضی از عواملی که ممکن است باعث آسیب به مینای دندان شوند، شامل استفاده نامناسب از محصولات بلیچینگ، مصرف زیاد و مداوم آن، استفاده از محصولات بلیچینگ با غلظت بالا، عدم رعایت دستورالعمل های دندانپزشک در استفاده از محصولات بلیچینگ، و داشتن مشکلات دندانی مانند ترک خوردگی یا تعمیراتی در دهان است.
بلیچینگ دندان ممکن است در بعضی افراد باعث درد و حساسیت شود. درواقع، درد و حساسیت از عوارض شایع بلیچینگ دندان است.
درصورتی که مینای دندان شما حساس است، بلیچینگ ممکن است این حساسیت را افزایش دهد. علاوه بر این، ممکن است دراین روش، شما احساس درد یا سوزش در دندانهایتان کنید.به علاوه، اگر شما لثه های ترک خورده دارید، احتمال اینکه از درد و حساسیت پس از بلیچینگ دندان رنج ببرید، بیشتر است.
در هر صورت، اگر قصد بلیچینگ دندان را دارید، بهتر است با دندانپزشک خود صحبت کنید و از او بپرسید که آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر. در ضمن، دندانپزشک ممکن است برای کاهش درد و حساسیت شما، محصولات حساسیت زدایی قبل از بلیچینگ را به شما توصیه کند.
سوختگی لثه پس از بلیچینگ دندان ممکن است رخ دهد، اما این مشکل بسیار نادر است و بیشتر در صورت عدم رعایت دستورالعمل های صحیح برای بلیچینگ دندان رخ می دهد.
علل احتمالی سوختگی لثه شامل استفاده نامناسب از مواد بلیچینگ، زمان بیش از حد استفاده از محصول بلیچینگ، یا استفاده از غلظت بالای محصول بلیچینگ میشود. همچنین، اگر لثه های شما قبلاً آسیب دیده و حساسیت دارند، ممکن است پس از بلیچینگ دندان، سوختگی لثه ایجاد شود.
در صورتی که پس از بلیچینگ دندان شما سوختگی لثه ایجاد شده است، بهتر است به دندانپزشک خود مراجعه کنید. او می تواند علت این مشکل را تشخیص داده و به شما راهنمایی کند که چگونه مشکل را حل کنید. برخی از روش های درمان سوختگی لثه شامل ضد التهابات موضعی، شستشوی دهان با آب شور، استفاده از داروهای ضد درد و یا پیشنهاد مراجعه به متخصص لثه میشود.